13 kwietnia 2012

Pesto z bazylii

Pesto, czyli aromatyczny  zielony sos, który pochodzi z włoskiej Ligurii. Wytwarzany w marmurowych moździerzach z bazylii, oliwy z oliwek, parmezanu, orzeszków piniowych i soli. Serwowany jako dodatek do pieczywa, makaronów, sałat i serów. Ja zakochałam się w pesto od pierwszego spróbowania. Najpierw w tej sklepowej wersji, teraz nie wyobrażam sobie innego  jak świeżego własnej roboty. Pesto przy pomocy blendera przygotowuje się minutę, a smak i efekt jest niepowtarzalny.

Składniki:

  • duży pęczek bazylii 
  • garść orzechów piniowych (jeżeli nie masz ich możesz równie dobrze użyć orzechów włoskich, ziaren słonecznika, orzeszków ziemnych)
  • 1 ząbek czosnku
  • 50g startego parmezanu (lub innego twardego sera, np.: pecorino)
  • ok 100ml oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
Umyte liście bazylii, obrany czosnek, ser, orzeszki i sól włóż do blendera. Wszystko dokładnie zmiksuj. dodaj oliwę i zmiksuj jeszcze raz. Dopraw do smaku solą i pieprzem i wymieszaj. Jeżeli lubisz czosnek możesz dodać go więcej. Możesz także dodać więcej oliwy.  Pesto powinno mieć gładką, półpłynną konsystencję. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger