28 listopada 2016

Sos żurawinowy

Gdy w sklepach pojawia się żurawina znaczy, że nadchodzi zima. Sos żurawinowy to absolutny must have sezonu zimowego! Smakuje idealnie jako dodatek do mięs czy pasztetów ale również do dań słodkich takich jak naleśniki, pancaki czy desery. Jest bardzo prosty w przygotowaniu.


Składniki:

  • 500 g żurawiny
  • sok z 1 pomarańczy
  • sok z 1 cytryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 laska cynamonu
W rondelu podgrzej sok z pomarańczy i cytryny. Dodaj cukier. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodaj żurawinę i przełamana na pół laskę cynamonu. Gotuj na małym ogniu, aż żurawina popęka a sos swoją konsystencją będzie przypominał dżem. 

Z gotowego sosu wyjmij cynamon, jeżeli trzeba to dosłodź. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger