26 stycznia 2016

Babeczki jogurtowo-cytrynowe z kremem z serka i czekolady

Babeczki jogurtowo-cytrynowe z kremem z serka i czekolady
Babeczki można zrobić bez kremu, wtedy otrzymujemy jogurtowo-cytrynowe muffinki. Krem jest na bazie z śmietankowego serka śniadaniowego (użyłam serka łaciaty, cream cheese). Serek trzeba wymieszać z cukrem pudrem a następnie dodać roztopioną i przestudzoną białą czekoladę. Po przestudzeniu otrzymujemy idealny krem do babeczek, który nie spływa i jest bardzo trwały. Jeżeli chcecie można zabarwić krem barwnikami spożywczymi. 



Składniki na 12-16 babeczek w zależności od formy:

  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 łyżek oleju
  • małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki mleka
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
Na krem:
  • 1 tabliczka białej czekolady ( użyłam czekolady karmelowej)
  • 70 g miękkiego masła
  • 200 g serka śmietankowego
  • 350 g cukru pudru
  • opcjonalnie - różowy barwnik spożywczy

Rozgrzej piekarnik do 180 C, formę do muffinek wyłóż papilotkami.

Do miski wbij jajko, dodaj cukier, olej, jogurt, mleko, skórkę i sok z cytryny, ekstrakt waniliowy. Wymieszaj ( niedługo przez około 1 minutę). 

Do masy dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Dokładnie wymieszaj.

Ciasto równomiernie wyłóż do papilotek. Piecz w piekarniku przez 20-25 min. Po upieczeniu wyjmij babeczki z foremki i odstaw do przestudzone.

Przygotuj krem. Czekoladę roztop nad kąpielą wodną. Odstaw do przestudzenia, czekolada powinna być chłodna ale nadal płynna. Jeżeli dodasz ciepłą/gorącą czekoladę do masy maślanej, masło może za bardzo się roztopić i krem nie wyjdzie.

W misce ubij masło serkiem śmietankowym, przez około 1-2 minuty. Dodaj połowę przesianego cukru pudru i wymieszaj, dodaj pozostałą część cukru pudru i wymieszaj. Na końcu dodaj czekoladę i wymieszaj. Możesz zabarwić swój krem barwnikiem. Krem powinien być dość gęsty, jednak jeśli taki nie jest możesz dodać więcej cukru pudru. Odstaw krem na 30 minut w chłodne miejsce, lub do lodówki. 

Jak zrobić idealny krem do babeczek, możecie zobaczyć tutaj ( film w angielskiej wersji językowej):


Zimny krem nałóż do rękawa cukierniczego i udekoruj babeczki. Smacznego!


10 stycznia 2016

Ciasto marchewkowe z kremem z serka śniadaniowego

Ciasto marchewkowe z kremem z serka śniadaniowego

Ciasto marchewkowe wydaje się bardzo zdrowe, niestety nic bardziej mylnego. Tradycyjny przepis na ciasto marchewkowe zawiera dużo cukru i masła a tym samym tłuszczu i kalorii. Poniżej prezentuję dietetyczny przepis na ciasto marchewkowe, o obniżonej zawartości cukru i tłuszczu. Olej został zastąpiony maślanką a cukier ananasem.




Składniki (blaszka 20 x 30 cm):
  • 1 puszka ananasa w lekkim syropie
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki (ok 2-3 duże marchewki)
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • garść posiekanych orzechów włoskich
Rozgrzej piekarnik do 180C. Foremkę natłuść i wyłóż papierem do pieczenia.

Ananas odsącz i pokrój na drobne kawałki. 

W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon, imbir, gałkę. W osobnej misce ubij jajka z cukrem, dodaj maślankę, olej, ekstrakt z wanilii, sok i skórkę z pomarańczy. Dokładnie wymieszaj. Dodaj posiekany ananas i startą marchewkę. 

Wymieszaj suche składniki z mokrymi za pomocą łyżki lub szpatułki. Na koniec wmieszaj posiekane orzechy włoskie.

Przelej ciasto do foremki. Piecz 50 - 55 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudź.

Składniki na polewę z serka:
  • 2 opakowania śniadaniowego serka śmietankowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru ( lub więcej jeżeli polewa ma być słodka)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
Wszystkie składniki polewy wymieszaj na jednolitą maskę. Ostudzone ciasto posmaruj polewą i udekoruj orzechami włoskimi. Smacznego!

9 stycznia 2016

Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki
Złociste, przyprawione ziemniaki z piekarnika. Alternatywa dla smażonych w głębokim oleju frytek.
Najlepiej smakują z domowym sosem czosnkowym, lub z dipem z sera pleśniowego i czosnku.



Składniki:
  • 6 dużych ziemniaków
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 i 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Na dip z sera pleśniowego:
  • 1/3 opakowania sera pleśniowego blue lazur, drobno pokrojonego
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
Rozgrzej piekarnik do 200C. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.

Ziemniaki umyj, nie usuwaj skórki. Przekrój ziemniaki wzdłuż na pół. Każdą połówkę przekrój wzdłuż na 4 części. 

Umieść ziemniaki w dużej misce, polej oleje i dokładnie wymieszaj. W osobnej miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy. Dodaj połowę wymieszanej przyprawy do ziemniaków i wymieszaj.

Ułóż ziemniaki na blaszce i oprósz pozostałą częścią przyprawy.

Piecz przez 45 minut. 

Przygotuj dip. Połącz ze sobą wszystkie składniki dipu.

Serwuj ziemniaki z dipem. Smacznego!





Chrupiące pieczone skrzydełka

Chrupiące pieczone skrzydełka
Użycie proszku do pieczenia sprawia, że skórka i skrzydełka są chrupiące. Po upieczeniu skrzydełka trzeba wymieszać z pikantnym sosem. W efekcie otrzymujemy chrupiące, pikantne skrzydełka prawie jak z KFC. 



Składniki:

  • 1 kg skrzydełek
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
Na pikantny sos:
  • 1 łyżki miękkiego masła
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka ostrej pasty z papryki (lub ostrej papryki)
  • 1 łyżka miodu
  • 1/4 łyżeczki soli
Rozgrzej piekarnik do 120C.

Skrzydełka umyj i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Osuszone umieść w dużej misce. Posyp proszkiem do pieczenia i solą. Dokładnie wymieszaj.

Na blaszce ułóż papier do pieczenia. Wyłóż na nim skrzydełka, skórą do góry. Piecz na najniższym poziomie piekarnika przez 30 minut.

Następnie przełóż blaszkę na wyższy poziom. Ustaw temperaturę na 220C. Piecz przez kolejne 40-50 minut.

Pod koniec pieczenia przygotuj sos. Wszystkie składniki podgrzej na patelni i wymieszaj. 

Wyjmij skrzydełka z piekarnika, przełóż na patelnie i obtocz w sosie. Serwuj s ulubionymi dodatkami. Smacznego!



6 stycznia 2016

Zdrowe Brownie na jogurtach greckich

Zdrowe Brownie na jogurtach greckich
Uwielbiam brownie, jednak tradycyjny przepis na brownie bomba kaloryczna. Masło, czekolada, cukier... nie najlepiej służą sylwetce. Proponuje przepis na zdrowe brownie, które jest wilgotne i mniej słodkie niż tradycyjne. Masło zostało zastąpione olejem kokosowym i jogurtem greckim a porcja czekolady, kakaem. Wypróbujcie troszkę lżejszą wersję brownie.







Składniki (na blaszkę o wymiarach 25x25 cm):

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego 
  • 1/2 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki ciemnego cukru trzcinowego
  • 1 duże opakowanie jogurtu greckiego (400 g)
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • sok z 1/2 pomarańczy
Rozgrzej piekarnik do 180C. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia.

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i olej kokosowy. Dodaj do rozpuszczonej czekolady sok z pomarańczy i ekstrakt waniliowy. Odstaw na bok do lekkiego przestudzenia. Przestudzoną masę czekoladową wymieszaj z jogurtem greckim.

Do osobnej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaj cukier, wymieszaj.
Połącz ze sobą suche składniki z mokrymi. Masę przelej do foremki. 

Piecz przez 20 minut. Po tym czasie wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem lub posypką. Smacznego!


         alt="Niskokaloryczny styczeń 2016">

4 stycznia 2016

Akcja kulinarna: niskokaloryczny styczeń 2016

Akcja kulinarna: niskokaloryczny styczeń 2016
Nowy Rok to czas postanowień. Wiele z nas to własnie od stycznia planuje rozpocząć dietę, zapisać się na siłownie, żyć zdrowiej

 Aby tego typu noworoczne postanowienia stały się prostsze w realizacji i zakończyły się sukcesem, zapraszam do wspólnej akcji pod tytułem - Niskokaloryczny styczeń.

 Zachęcam do udziału w akcji na stronie www. zmiksowani.pl oraz zamieszczania przepisów na zdrowe, niskokaloryczne dania, słodkości, przekąski, zupy itp. 

Przepisy, które będzie można wprowadzić do codziennej diety w styczniu, a potem wykorzystywać przez cały rok. Pamiętajcie by było równocześnie smacznie i zdrowo. 

Zasady akcji:

  • nie można dodawać przepisów spoza czasu trwania akcji
  • nowe przepisy będą zatwierdzane przez organizatora
  • przepisy mogą pojawiać się w innych akcjach
  • każdy może dodać kilka przepisów
  • wpisy zgłoszone do akcji powinny zawierać baner

W kupie raźniej, razem przegonimy poświąteczne kilogramy !!!

Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę.

 
       alt="Niskokaloryczny styczeń 2016">


Niskokaloryczny styczeń 2016

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger