29 maja 2016

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kokosową kruszonką

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kokosową kruszonką
Idealne ciasto na niedzielę - ciasto drożdżowe z rabarbarem i kokosową kruszonką. Ummm mniam!

Składniki:

Na kruszonkę:
  • 70 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
Na ciasto:
  • 3/4 szklanki mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250 g rabarbaru, oczyszczonego i pokrojonego na kawałki


Kruszonka:

Do miski wsyp mąkę do miski, dodaj cukier, cukier waniliowy, wiórki kokosowe i masło. Całość zagnieć. Zagniecione ciasto owiń folią spożywczą i umieść w lodówce.

Ciasto:

Do rondelka wlej mleko. Lekko podgrzej. Dodaj drożdże, cukier i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj.

Przelej mleko z drożdżami do dużej miski. Dodaj mąkę, miękkie masło, jajko, żółtko i sól. Całość zagniataj. Jeżeli ciasto będzie zbyt mocno się kleić dodaj 2 łyżki mąki pszennej i zagnieć. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość.

W międzyczasie natłuść masłem formę o boku 25cm na 25cm. Rozgrzej piekarnik do 150 C.

Ciasto wyłóż do natłuszczonej formy. Na wierzchu ułóż rabarbar oraz kawałki kruszonki.

Piecz w temperaturze 150C przez 30 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 180C i piecz przez kolejne 20 minut.

Podawaj po całkowitym wystudzeniu. Smacznego!


26 maja 2016

Zapiekane spaghetti z klopsikami

Zapiekane spaghetti z klopsikami
Tradycyjne spaghetti w innej odsłonie. Zamiast sosu mięsnego klopsiki a całość zapieczona, z ciągnącym serem mozzarella.



Składniki:
  • 250 g makaronu spaghetti
  • 1 kula sera mozzarella
  • 500 g mięsa mielonego (zmieliłam pierś z indyka)
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1/2 cebuli, drobno posiekanej
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżka siekanych świeżych ziół - użyłam tymianku, bazylii i oregano, można użyć suszonych ziół
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa
Na sos pomidorowy:
  • 1/2 cebuli, drobno posiekanej
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka krojonych pomidorów
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • kilka listków bazylii, oregano drobno posiekanych, 1/2 łyżeczki suszonych ziół
  • sól i pieprz do smaku
Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Makaron powinien być al dente.

Do mięsa wbij jajko, dodaj posiekany czosnek, cebulę, zioła, bułkę tartą, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Uformuj z mięsa nieduże klopsiki. 

Rozgrzej na patelni olej. Smaż klopsiki przez chwilkę z każdej strony, do zarumienienia. Wyłóż podsmażone klopsiki na talerz. Nie muszą być dokładnie wysmażone, dojdą w piekarniku. 

Przygotuj sos. W garnku połącz: pomidory, przecier pomidorowy, posiekaną cebulę i czosnek oraz zioła. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Ugotowany makaron przecedź i przełóż do garnka z sosem pomidorowym. Wymieszaj tak by sos dokładnie pokrył makaron.

Na dnie żaroodpornego naczynia ułóż makaron. Na makaronie ułóż klopsiki. Na klopsikach ułóż pokrojoną w plasterki mozzarellę.

Wstaw naczynie do piekarnika. Piecz przez 15-20 minut, do momentu rozpuszczenia się sera. Podawaj na ciepło. Smacznego!




25 maja 2016

Ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami

Ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami
Już Jutro Dzień Matki. Jak najlepiej uczcić ten dzień? Upiec dla mamy ciasto :)
Jeżeli chodzi o desery i wypieki moja mama ma bardzo konserwatywne podejście. Nie uszczęśliwię ją pysznym brownie czy tiramisu. Najlepsze są tradycyjne wypieki - sernik, tort z bitą śmietaną i owocami, ciasto drożdżowe. Dlatego moim prezentem będzie najprostsze ciasto ucierane z truskawkami i rabarbarem ( które moja mama uwielbia). A co lubią wasze mamy?




Składniki (na blaszkę o boku 25x25cm):
  • 1 kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (200g)
  • 2 łyżki z górką skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka truskawek
  • 1-2 łodygi rabarbaru
Piekarnik rozgrzej do 180C. Foremkę natłuść i oprósz mąką.

Masło pokrój na mniejsze kawałki, włóż do rondla, podgrzej i rozpuść.

W misce ubij cukier, ekstrakt waniliowy (cukier waniliowy) z 3 jajkami. Ubijaj przez około 2 minuty na średnich obrotach.

Dodaj mąkę, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia mleko. Dokładnie wymieszaj, do połączenia się składników. Ciągle mieszając wlej do ciasta cienką stróżką roztopione masło.

Przełóż ciasto do formy. Truskawki umyj, usuń zielone szypułki, przekrój na pół. Rabarbar umyj, usuń wierzchnią warstwę, pokrój na mniejsze kawałki (ok 1 cm). Ułóż owoce na cieście.

Piecz ciasto przez około 40 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego ostudzenia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Smacznego!



21 maja 2016

Kompot z rabarbaru, jabłek i truskawek z wodą różaną.

Kompot z rabarbaru, jabłek i truskawek z wodą różaną.
Słonko dziś pięknie świeci. Rabarbar już na dobre zagościł w sklepach. Czas na orzeźwienie. Dodatek wody różanej sprawia, że kompot ma orientalny smak. Smak lata i wakacji zamknięty w szklance.



Składniki:

  • 2 łodygi rabarbaru
  • 1 słodkie jabłko
  • 6-8 truskawek
  • 2 litry wody mineralnej, niegazowanej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka wody różanej
Rabarbar oczyść, odetnij końcówki, umyj i pokrój.
Jabłko pokrój na ósemki, nie obieraj ze skórki.
Truskawki umyj i usuń zielone końcówki.
Do zimnej wody dodaj rabarbar, jabłko, truskawki, cukier.

Gotuj ok. 20min, aż owoce będą miękkie. Pozostaw do ostygnięcia, przecedź przez  sitko. Jeżeli uważasz, że kompot nie jest słodki dodaj więcej cukru. Dodaj wodę różaną, dokładnie wymieszaj.

Podawaj schłodzony. Smacznego!


6 maja 2016

Czosnkowe grzanki z jajecznicą i pomidorkami koktajlowymi

Czosnkowe grzanki z jajecznicą i pomidorkami koktajlowymi
Jaki jest przepis na dobry dzień? Dobre śniadanie! Tradycyjna jajecznica w nowej odsłonie - podana na grzankach, z pomidorkami koktajlowymi. Wypróbuj koniecznie w nadchodzący weekend.



Składniki:
  • kilka kromek ulubionego pieczywa
  • 1/2 łyżeczki masła
  • 3-4 jajka
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz
Przygotuj grzanki z pieczywa. Możesz użyć tostera, zgrilować pieczywo na grillu elektrycznym lub patelni, albo podpiec przez kilka minut w mocno nagrzanym piekarniku.

Gotowe grzanki ponacieraj ząbkiem czosnku.

Masło rozpuść na patelni. Gdy stanie się płynne, wbij jajka. Dopraw solą do smaku. Delikatnie mieszając przygotuj jajecznicę.

Pomidorki pokrój na plasterki. Na grzankach ułóż jajecznicę, pomidorki, posyp szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem. Smacznego!

4 maja 2016

Sorbet gruszkowy

Sorbet gruszkowy
Ilość cukru zależy od tego czy użyjesz dojrzałych gruszek. Jeżeli gruszki będą dojrzałe, słodkie i soczyste możesz wystarczą 2 łyżki cukru. Jeżeli użyjesz twardszych gruszek, wtedy dodaj 4 łyżki. Listki limonki kafir można kupić w marketach podczas tygodni azjatyckich. Najlepiej sprawdzą się te mrożone. Opakowanie listków to koszt rzędu 6-8 zł, a można je spokojnie przechowywać w zamrażalce - nawet dwa lata. Wtedy mamy pod ręką listki i możemy je wykorzystać zawsze gdy mamy ochotę dodać potrawie cytrusowych nut. Jeżeli nie masz listków pod ręką, pomiń ten składnik.



Zmiksuj sorbet z rumem a otrzymasz niesamowyty drink;)

Składniki:

  • 500 g gruszek
  • 1/2 szklanki wody
  • sok z 1 cytryny
  • 2-4 łyżki cukru
  • 1 listek limonki kafir
Gruszki obierz i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój w większą kostkę.
Umieść kawałki gruszek w rondlu.

Dodaj wodę, sok z cytryny, cukier i listek limonki. Całość zagotuj. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut, mieszając.

Wyjmij listek limonki.Przełóż całość do blendera i zmiksuj na gładko. Przelej do plastikowego pojemnika. Odstaw do ostygnięcia. Wstaw na noc do zamrażalnika.

Zamrożony sorbet wyjmij z zamrażalnika, odstaw na 10 minut. Pokrój na mniejsze kawałki. Rozdrobnij w blenderze. Przełóż do miseczek. Smacznego!


3 maja 2016

Ciasto bananowo-karmelowe na odwrót (upside-down cake)

Ciasto bananowo-karmelowe na odwrót (upside-down cake)
Chciałam upiec coś z rabarbarem, niestety jest jeszcze trudno dostępny i nie mogłam nigdzie go znaleźć. Braki owoców w marketach pokazują, że jeszcze musimy na nie poczekać. No i co tu zrobić jak chce się coś upiec? Padło na banany, dostępne cały rok w każdej ilości.

Postanowiłam wypróbować przepis na tzw. upside-down cake czyli ciasto do góry nogami. W upside-down cake chodzi o to by owoce ułożyć na dnie foremki a później wylać na nie ciasto. Czyli całkowicie odwrotnie niż robimy zazwyczaj.

Dno foremki wysmarowałam karmelem i na nim ułożyłam banany. Dzięki temu ciasto jest słodkie i kleiste, po prostu pycha!

Swoje ciasto piekłam w małej foremce - o średnicy 18cm. Jeżeli chcesz je upiec w większej tortownicy - podwój składniki.





Składniki ( na małą tortownice o średnicy 18cm):

Na wierzch ciasta/spód tortownicy:
  • 1/5 kostki masła (ok 40 g)
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 duże banany
Na ciasto:
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/3 kostki masła (60g), miękkiego
  • 2 jajka
  • 1/2 opakowania jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
Rozgrzej piekarnik do 180C. Foremkę natłuść i oprósz mąką.

Masło, cukier i ekstrakt waniliowy umieść na patelni. Podgrzej i gotuj do całkowitego rozpuszenia i połączenia się składników.

Wylej powstały karmel na spod foremki. Banany obierz i przekrój wzdłuż na pół. Kawałki bananów ułóż na karmelu.

Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki dodaj do miski. Zmiksuj na małych obrotach do całkowitego połączenia się składników. Wylej ciasto na banany. Piecz przez 45-55 minut do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 min do ostudzenia. Po tym czasie wyjmij ciasto z formy na talerz, w taki sposób by banany znalazły się na wierzchu. Smacznego!




1 maja 2016

Tarta z łososiem i szparagami

Tarta z łososiem i szparagami
Szparagi i  łosoś to idealne połączenie. Wypróbujcie te tartę koniecznie.



Składniki:

Na ciasto:

  • 1/3 kostki masła (ok 75g) + odrobina do natłuszczenia formy
  • 1 i 1/4 szklanki mąki (najlepiej pół na pół pszennej i żytniej)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki wody
Na nadzienie:
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • 400 g szparagów zielonych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 300 g filetu z  łososia - bez skóry
  • 300 ml śmietanki 18%
  • 3 jajka, rozmącone
  • 1/2 pęczka koperku
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 100 g tartego żółtego sera
  • sól i pieprz
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180C. Formę do tarty natłuść masłem i oprósz mąką.

Masło pokrój w kostkę. Wszystkie składniki na ciasto połącz ze sobą i zagnieć, uformuj z ciasta kulę.
Rozwałkuj ciasto na oprószonej mąką powierzchni. Wyłóż ciastem wcześniej przygotowaną formę do tarty i ponakłówaj widelce. Włóż do piekarnika i podpiecz przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij tartę z piekarnika i odstaw.

Usuń zdrewniałe końcówki ze szparagów. Gotuj szparagi w osolonej wodzie przez około 5 minut.
Po tym czasie wyjmij z wody i odstaw na bok.

Cebulę pokrój w kostkę. Roztop masło na patelni i zeszklij na niem cebulę. Wlej do patelni mleko., podgrzej. Łososia oprósz solą i pieprzem, włóż do patelni z mlekiem. Gotuj na niewielkim ogniu przez 5 minut. Po tym czasie wyjmij łososia i odstaw na bok. Zdejmij patelnię z ognia.

Do patelni z mlekiem dodaj  śmietankę, skórkę z cytryny, rozmącone jajka i posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Kawałki łososia oraz podgotowane szparagi ułóż równomiernie na podpieczonym spodzie tarty. Zalej całość mieszaniną z mleka i jajek. Wierzch posyp tartym serem. 

Włóż do piekarnika, rozgrzanego do 180C i piecz przez 45 minut. Smacznego!


DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger